„Бюджет, който градът може да си позволи” – така столичният кмет Йорданка Фандъкова определи в ефира на bTV Radio гласуваните днес 1,750 млрд. лв., с които София ще разполага за 2019 г.

„Това е бюджет, който позволява да продължим модернизацията на нашия град. Бюджетът е реалистичен (…) Пред СОС припомних, че преди 10 г. бюджетът беше 1 млрд., а през 2005 г. е бил малко над половин млрд. лева. Този бюджет показва мащаба. Нито лев от тези 1,7 млрд. не идва даром”, подчерта Фандъкова.

Кметът подчерта, че в области като образованието, екологията и ремонтите има пъти увеличение на средствата през последните години. Тя посочи, че инвестиционната програма е в рамките на 630 млн. лв., от които 300 млн. са европари, а останалите са собствени средства.

„За мен лично устойчивите приоритети са транспорт, транспортна инфраструктура, екология, образование. Резултатите, които постигнахме, са резултат от това, че не позволихме да се лутаме и да сменяме приоритети”, заяви Фандъкова.

По думите й 86 млн. лв. ще бъдат дадени за ремонти на основни улици и булеварди, като 15 са големите обекти. Други 37 млн. лв. са осигурени за текущите ремонти във всички 24 района.

Тя отново анонсира очакваното завършване на първите 8 км от третата метролиния, доставката на 82 нови автобуса, 15 електробуса и 13 трамвая. Последните са за линия №5, чиято реконструкция се отдалечи напред във времето, след като избраната за изпълнител „Джи Пи Груп” се оттегли на фона на разследване за злоупотреби с европари и скандал с качеството на други нейни ремонти.

„Имахме възможността да подобрим проекта, главният архитект работи по промяната на този проект. До края на април има ангажимент да завърши проектирането, за да обявим процедура за избор на изпълнител. Когато тя приключи ще започнем цялостна модернизация на първото трамвайно трасе в София”, обясни кметът.

Освен с модернизацията на транспорта, София ще бори замърсяването на въздуха и с ред други мерки, сред които два проекта за подмяна на отоплителни инсталации на дърва и въглища с по-екологични източници като газ, централно отопление, електричество или пелети.

По отношение на площад „Света Неделя” Йорданка Фандъкова заяви, че тази година ще се проведе международен архитектурен конкурс за изпълнението му. Жителите и гостите на София пък ще могат да наблюдават работата на археолозите в района.

Тази година трябва да бъде завършена реставрацията на банята в Банкя, осигурени са и пари за обследване на банята в „Овча купел”, която вече е собственост на общината.

По отношение на една друга значително по-скандална реставрация – тази на „Ларгото”, заради която от БСП твърдят, че културният министър Боил Банов е злоупотребил с власт, Йорданка Фандъкова беше пестелива в коментара си: „Не мога да се надявам, че в предстоящите месеци на предизборни кампании няма да сме свидетели на много сериозни конфронтации, разчитам на работата на компетентните органи”.

Това беше и единственият случай, в който тя спомена предстоящите през тази година избори – включително и местни.