На 8 и 9 юли съвместен екип за разследване от служители на ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура, съдия-следовател и полицейски служители от Франция, извършиха действия по разследването на участници в организирана престъпна група за производство и експлоатация на скимиращи устройсттва.

По време на действията в София и Добрич с Европейски заповеди за арест са задържани трима български граждани, за които са събрани доказателства за участие в престъпната група. В Добрич е открита и работилница за скимиращи устройства, които впоследствие са били използвани за нелегално събиране на банкови данни на територията на Франция. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси, както и със специални разузнавателни средства, са събрани множество доказателства за участие на тримата в организирана престъпна група.

Работата на служителите на ГДБОП по случая започнала в рамките на досъдебното производство на Специализираната прокуратура, образувано през юни 2018 г. на базата на Европейска заповед за разследване. Тя била издадена от съдия-следовател при апелативния съд в Лион във връзка с водено там наказателно производство срещу двама българи, задържани няколко месеца преди това, докато свалят посреднощ скимиращо устройство от автоматична колонка за гориво. Предния ден собственикът на бензиностанцията забелязал, че на една от колонките е монтиран „скимер“ с микрокамера за записване на въвежданите ПИН кодове за банкови карти и информирал френските власти. Кадрите от видеонаблюдението показали, че двамата мъже са поставяли и сваляли скимиращите устройства. Събраните доказателства дали основания да се предположи, че те са част от по-голяма организирана престъпна група в България.

Съвместният екип за разследване на територията на България е сформиран на базата на споразумение между българските и френските съдебни власти. Тримата задържани с Европейски заповеди за арест в София и Добрич ще бъдат предадени на френските съдебни власти за нуждите на тамошното наказателно производство.