Предстои да направим анализ от проведеното днес учение, да отсеем положителните и отрицателните страни, за да уточним и какво трябва да се промени, отбеляза главният секретар на МВР в края на проведеното днес занятие в района на тунел „Ечемишка“. Той припомни, че екипите днес са пристигнали много бързо, но при условия на учение и осигурено трасе. Не така стоят нещата в реална ситуация. При нея възникват редица фактори, на които не винаги можем да окажем влияние.


Именно затова са и мерките, които предприема МВР, насочени към спазване на правилата на движение и указанията на органите на реда, защото при една такава ситуация при верижно ПТП, ако не е освободена аварийната лента, не можем да достигнем до там колкото и да бързаме. Затова бяха повишени драстично и глобите за шофиране в аварийната лента, посочи главен комисар Ивайло Иванов. Той даде висока оценка на днешните действия на екипите и подчерта, че най-важното бе да се проиграе и установи нивото на взаимодействие между всички служби и институции, които участват при кризисни ситуации. Това е правилният път, за да реагираме по най-добрия начин. Главният секретар на МВР сподели, че за първи път е наблюдавал в реално време работата на щаба на ГДПБЗН, как се наблюдават действията на колегите, защото в такава реална ситуация те реагират под напрежение, а ръководителят им може отстрани да направи правилна оценка, да реагира и своевременно да коригира забелязаните слабости.


Той обясни, че самото учение е доста сложно, тъй като при произшествие в тунел има задимяване и ако този дим не бъде изведен от съоръжението, може да нанесе сериозни поражения както на пътниците, така и на спасителните екипи.

Главният секретар поясни, че ГДПБЗН разполага със специална техника, която да създаде чиста обстановка за реакция на екипите, ако в съответния тунел няма вентилационна система. Главен комисар Николай Николов разграничи две основни цели на днешното занятие - от една страна да видим дали екипите са подготвени за правилна и бърза реакция, от друга – координацията на органите за управление –съответните щабове на място, взаимодействие между институциите. Той благодари на всички участници в учението и за енергичната подкрепа на Агенцията за пътна безопасност и категорично заяви, че това е пътят, за да може екипите да са подготвени и да знаят какво може да ги очаква.


Повече от 300 души, включително и доброволни формирования взеха участие в днешното учение. В действията участваха и служители на ГДПБЗН, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. Бе проиграна симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна.


В превозните средства има пострадали и затиснати пътници. По време на учението бяха проведени действия по гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите бе оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Бе създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба.Учението бе наблюдавано и от експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.