Премиерът Бойко Борисов остро е разкритикувал хаоса с въвеждането на електронната винетка, разкри регионалната министърка Петя Аврамова, която направи изявление пред медиите в Министерския съвет заедно с вече бившия шеф на Пътната агенция, инж. Светослав Глосов, предава Канал 3.

"Министър-председателят остро разкритикува и изрази своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки, и поиска поемане на отговорност", заяви министърката на регионалното развитие.

"В тази връзка реакцията на инж. Глосов беше да подаде незабавно заявление за освобождаване от Управителния съвет на АПИ", разказа Аврамова, която е присъствала на срещата. И уточни, че оставката е приета.

"Каквото съм могъл - съм направил за тази агенция. Нищо лошо към премиера. Напротив - бил е справедлив", бяха прощалните думи на Светослав Глосов,

който вече подаде оставка като шеф на АПИ. Тя беше поискана от Бойко Борисов тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет.

"Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на електронни винетки доведе до доста неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме при министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност, от тази, която беше в началото на седмицата. Така че, депозирах своята оставка, която беше приета", изказа и своята гледна точка Глосов. Той оставал с добри чувства към екипа, с който е работил.

След като проблемът избухна още на 1 януари, миналата седмица с постовете си се простиха трима висши чиновници от Пътната агенция, отговорни за фалстарта на системата.

С днешна дата регионалният министър съобщи, че в момента винетки могат да се купуват по всички ГКПП в страната, където това беше невъзможно в началото на новата година. Там са монтирани терминали за самотаксуване. Продължаваме оборудване на работни места за продажба на границата в брой, допълни тя.

Към момента винетка може да бъде закупена на касите и през мобилното приложение на единия от мобилните оператори, както и онлайн през два сайта. Винетки има и в 1400 пощенски станции, където може да се плаща в брой и чрез терминал.

Водят се разговори с всички големи вериги бензиностанции, както и със системата БОРИКА, за да се продават и на 2000 банкомата в страната. По думите на регионалния министър дори ще има повече опции за покупка на електронна винетка, отколкото преди това на хартиена. Хартиените са се продавали на 3000 пункта, докато електронната ще бъде продавана повече от 4500 места.

По думите на министър Аврамова вече няма причина водачите да карат по републиканските пътища без винетка, защото такива се продават на много места.

"Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона. А законът е - всеки кара по републиканската пътна мрежа, като е заплатил съответната винетна такса. Това е държавна такса. И аз призовавам всички, вече има много начини да закупят винетка. Няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина. Затова призовавам да бъдем редовни!", апелира министърът на регионалното развитие в отговор на въпроса дали ще бъде удължаван гратисният период от 15 януари.

*Снимка: Канал 3