Столичният кмет Йорданка Фандъкова е договорила гратисен период, през който по Северната скоростна тангента леките коли ще преминават без винетка, съобщава бтв.

„Очаквам още на 2 януари с Агенция „Пътна инфраструктура” да постигнем споразумение за изключване на Северна скоростна тангента от списъка на пътищата, за които е нужна винетка. До окончателното решение се въвежда гратисен период за преминаването без винетка по тангентата на леки автомобили”, написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във „Фейсбук”.

„Уверена съм, че с АПИ ще намерим законен начин за промяната и тя ще е в полза на софиянци. Северна скоростна тангента е изключително важна за извеждане на трафика от центъра на града, в това число и на тежкотоварните автомобили, с оглед намаляване на задръстванията в града и подобряване на качеството на въздуха в София”, допълни тя.

Еди Спасов живее в софийското село Доброславци. За да стигне до София, всеки ден преминава през Северната тангента. Знаците за задължителна винетка го изненадват неприятно. „Аз не съм съгласен, защото съм на 8 километра от София и всеки ден пътувам по Северната дъга и изведнъж да се плаща винетка за път, не е оправдано според мен”, заяви той.

Семейството на Еди има две коли – едната с винетка, другата без. „Сега трябва да закупя още една винетка при всяко положение, защото се случва някой път да ползваме и двете коли, което несъмнено ще натовари семейния бюджет, който и без това е достатъчно натоварен”, посочва той.

В близките населени места хората също недоволстват.

От пътната агенция заявиха, че все още нищо не е сигурно. „На 2 януари предстои среща със Столична община, за да се изясни този въпрос”, каза Антон Антонов от АПИ.

А дотогава хората от софийските села се надяват да се измисли решение, което не ги ощетява.