Инициативен комитет предлага датата 16 април да стане официален празник, а Велико Търново, където на този ден преди 140 години е подписана Търновската конституция, да бъде със статут на историческа и духовна столица на България.

Идеята беше представена на пресконференция, на която председателят на Народното събрание Цвета Караянчева очерта основните акценти за честването на годишнината от свикването на Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция през 1879 година.

Инициативният комитет, който включва 14 души - общественици, историци, юристи и представители на институции, с председател кметът на Велико Търново Даниел Панов, е връчил на народните представители от Великотърновския избирателен район предложението за празничната дата. Този статут на Велико Търново ще бъде почит към предците, обобщи Панов.

"Годишнината е повод българите да научат повече за Търновската конституция, за парламентарния живот в България, за строителите на България, които със своя свободолюбив дух са направили така, че да имаме един от най-прогресивните основни закони в Европа, подчерта Цвета Караянчева и добави: "16 април 1879 г. е дата не по-малко важна от тези на Съединението и Независимостта".

Празничната програма ще започне още на 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България". Десети февруари пък ще бъде ден на отворените врати в Народното събрание. На 16 април пък в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново ще се състои изнесено заседание на НС.

Предвидени са изказвания на всички председатели на парламентарните групи и обръщение към българския народ за следващите 140 години, посочи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Същият ден, със съдействието на Министерството на образованието, във всяко училище ще има исторически урок, посветен на Конституцията, а негов примерен вариант ще бъде качен на сайта на НС, каза още тя. В рамките на два месеца ще бъдат организирани младежки дебати, предвиждат се изложби, научни конференции и дискусии.

На 15 април във Велико Търново ще има изнесено заседание на Конституционния съд, ръководено от неговия председател проф.Борис Велчев.

Цвета Караянчева добави, че вече в няколко областни града е представена пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция". Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция "Архиви" и се предвижда да бъде изложена във всички областни градове до края на април.