През нощта срещу 17 октомври 2020 година, около 01:00 ч. въоръжените сили на Армения атакуваха с балистични ракети азербайджанския град Гянджа. Това е вече третото по ред от началото на разпалената от Армения военна агресия срещу Азербайджан ужасяващо нападение срещу втория по големина град в Азербайджан, намиращ се далеч зад фронтовата линия, което доведе до сериозни жертви сред мирното население.

Загинаха 12 мирни жители, включително 2 непълнолетни, повече от 40 души са ранените. Преднамерените и неизбирателни нападения на Армения срещу мирни жители, които са крещящо нарушение на нормите и принципите на международното право, включително и на международното хуманитарно право, както и на обявеното хуманитарно прекратяване на огъня, умишленото убийство на мирни хора, представляват военно престъпление и престъпление срещу човечността. Отговорността за това престъпление изцяло пада върху ръководството на Армения.
 
Непрекратяващата се агресия на Армения, жестоките нападения на мирни жители трябва да бъдат пресечени и международната общност не трябва да си затваря очите за тези нечовешки действия на Армения срещу народа на Азербайджан.
 
Ние най-решително осъждаме злодейските нападения на Армения срещу мирните жители на Азербайджан и призоваваме тази страна агресор да сложи край на извършваните от нея военни престъпления.
 
Воннополитическото ръководство на Армения, което използва терора като държавна политика, носи отговорност за дадената заповед да
бъде извършено ракетно нападение срещу мирно населени. Република Азербайджан заявява, че въз основа на механизмите на националното и на международното право виновните за това престъпление ще бъдат привлечени към отговорност.