Не изхвърляйте старите си естествени елхи в кофите за боклук, а ги оставяйте до тях, призовават от Столичния инспекторат. Елхите могат да се използват за компост, който се използва за наторяване на паркове, съобщава БНТ.

В зоопарка вече не искат използването на елхи за животните, защото могат да имат следи от химикали. За живите дръвчета най-добрият вариант е да се засадят в междублоково пространство, парк или двор.

Безспорно най-добрият вариант за коледните празници е жива елха в саксия. Освен, че не подпомагате бизнеса с отрязани дървета и не купувате пластмасови елхи, който рано или късно ще се превърнат в поредния пластмасов отпадък, можете дори да обогатите растителността във вашия град.

Едно от подходящите места да засадите вашата естествена елха е Южният парк. Тук от много години вече се провеждат акции за засаждане на коледни дръвчета и вече има и пораснали такива.

Ако искате елхата ви да се хване и да и се радвате дълго, трябва да знаете, че живите коледни дръвчета се събуждат, когато бъдат прибрани в топлите стаи, затова те не трябва да се изнасят навън преди края на март. Тогава е подходящо време за засаждане, както и през септември. Дупката за посаждане трябва да е двойно по-голяма от кореновата система, така остава място за добавяне на торф и в никакъв случай не оставяйте земята около дървото да изсъхне.

Тази година столичният зоопарк не подходящо място да оставите вашата стара елха, защото животните тук имат достатъчно храна.

Затова ако тази година не сте заложили на живо дърво, а сте украсили отрязано, просто го оставете до кофата и от него ще бъде направен компост. За 2018 г. от над 14 000 тона зелени отпадъци е произведен над 10 000 тона компост.