Обръщам се директно към Зоран Заев като българин, като председател на ВМРО и като човек, направил много, за да се случи договорът за добросъседство. Трябва да се осъзнаят в Македония и да спрат с тази шизофрения. В противен случай ще гледат членството си в НАТО и ЕС през крив макарон. Все пак смятам, че добре ме разбраха в Скопие, тъй като реакцията им беше културна и мека. Така че напрежение по-скоро няма.

Това заяви в предаването „Плюс-минус“ по НОВА вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът продължи с критиките спрямо западната ни съседка и нарече поведението им „шизофренно“.

Тези хора смятат да ни „врътнат“ – ще продължат по старому и като влязат в НАТО и ЕС, ще започнат да ни атакуват. По този начин ще почнем да се излагаме и в НАТО, да се караме по български, посочи той.

Премиерът Борисов ясно го е заявил на македонския си колега, но понякога е така в Македония – не го ли чуят в медиите, не го разбират и продължават с антибългарската си политика, каза още Каракачанов.

Извинете, но на 11-и октомври те празнуваха въстанието срещу българския окупатор, а България никога не е окупирала Македония, а я освободила. Сега пък щели да искат македонският език да бъде признат в Северна Гърция? Стига с тия номерца, ядоса се лидерът на ВМРО.

Година и половина след подписването на Договора за приятелство и добросъседство има само нежелание за работа от тяхна страна. Тази комисия по историческите въпроси трябва да изяснява фактите от общата ни история на база автентични и доказани документи, но от македонска страна има опит за шикалкавене, пак искат компромиси от наша страна. Казват, че те изучавали историята по друг начин. Признават само документи, които са писани по времето на Титова Югославия, въпреки че ние им предоставяме истински сведения от XI-XII век от антични историци, завърши Красимир Каракачанов.