„Всички речи на президента си приличат по един и същи начин. Те са мрачни, песимистични, очернящи и унижаващи България. Сякаш са писани за, да бъдат произнесени от президент на вражеска държава, който иска да унижи и да смаже България и да я превземе”. Така коментира вчерашната критична реч на Румен Радев председателят на парламента Цвета Караянчева,съобщава bTV.

Това е и първият коментар на изказването на държавния глава от представител на управляващата партия ГЕРБ.

„Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година, но в тази реч се акцентира основно на сделката със самолетите. Сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори, докато преди два месеца нямаше такава идея. Може би, защото президента иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание (за изтребителите)”, каза още Караянчева.

Тя покани Радев в Народното събрание, за да види как работи парламентът и определи като „неаргументирани” твърденията му, че се приемат лобистки.

„Парламентът е най-прозрачната институция в България. Ниският рейтинг се дължи и на това, че ние даваме всякаква възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители, за разлика от това, което се случва в президентството”, заяви председателят на Народното събрание.

Караянчева призова президента още да изпрати свои експерти в парламента и така да води диалог с депутатите, като уточни, че не оспорва правото му да налага вето на приетите закони.

Посъветва го също да си направи партия и да спечели избори, ако му е отеснял президентският костюм.

„Станете премиер и взимайте важни решения, когато човек взима важни решения, не може да угоди на всички и понякога рейтингът пада”, обърна се тя към Румен Радев.