Поскъпването на водата е неизбежно, обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Цените са заложени в бизнес плановете на ВиК дружествата, които са били одобрени още през 2017 г., съобщава бтв.

От регулатора поскаха лицензионен режим за водните дружества, така че да могат да ги санкционират когато не изпълняват задълженията си. Директорът на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР Ивайло Касчиев посочи, че в сектора са нужни инвестиции от 12 млрд. лв., а за миналата година са били вложени около 96 млн., от които 26,5 млн. са от държавния бюджет.

Анализ показва, че загубите на вода надхвърлят 60 процента, а компаниите масово работят неефективно. Касчиев отбеляза, че 45% от всички водомери, монтирани на входовете на жилищните сгради са извън техническа и метрологична годност. По думите на експерта дружествата от години нито тестват уредите, нито подменят амортизираните.

От комисията отправиха критика към регионалното министерство, че от години бави въвеждането на водни помощи – аналогично на енергийните. Това е единственият вариант дружествата да могат да увеличават разходите си за инвестиции (което става през цените), а социално слабите да бъдат защитени.