"Убеден съм, че БСП е първа политическа сила – това би показало едно евентуално социологическо изследване в момента. Защото БСП е единствената алтернатива на настоящото управление и единствената партия, която излиза с програма”. Това заяви в ефира на „Събуди се” депутатът от левицата Кирил Добрев преди началото на 49-ия Конгрес на социалистите в София.


Той подчерта, че темата „лидерство” няма да бъде засягана на заседанието в събота.

„Предстои да обсъдим два изключително важни документа – „Визия за България” и предизборната ни платформа за европейските избори. Знаете, в нашите конгреси има дискусии и дебати и те не са оперативки, както е при ГЕРБ'', каза още Добрев.

Той коментира и обвиненията срещу Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери.

„Искрено вярвам в независимостта на българските институции и в тяхното нежелание да се бъркат в политическия процес. Елена Йончева е символ на борбата срещу корупцията в нашата държава през последните две години. За изминалите 48 часа Елена има подкрепата от над 150 000 души във Facebook.

Десетки организации излязоха в нейна защита. Това ме кара да вярвам в нейната невинност”, заяви Добрев. И добави, че Йончева се спряга и като водач на листа за предстоящия вот през пролетта.

Депутатът от БСП изрази притеснения от „факта, че политици от управляващото мнозинство понякога произнасят присъди и се държат като прокурори”.