Заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община... климатици, пишат колегите от Днес.Бг.

Според Асен Юлчев, който живее във "Факултета", ако на всички роми бъдат купени климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

"Предлагам на Красимир Каракачанов в този изостанал квартал да се купят на всички роми климатици от по 300 – 400 лева и няма да има никакви прашоляци и да се горят лоши отпадъци", призова той пред Нова телевизия.

За семействата с много деца климатиците трябвало да са по-мощни, за другите можело и от по-малките отоплителни уреди, които са и по-евтини.

"Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а не в парламента да взимат повече пари", настоя Юлчев пред Нова тв.

Според него ромите щели да си плащат тока за отоплението.

Мартин Марков, един от инициаторите на протестите в столичния квартал "Красна поляна", който граничи с "Факултета", одобри идеята.

Според него сега в печките отива всичко, което може да бъде събрано – стара дограма, която обаче е боядисана, изхвърлени меки мебели, дрехи, кабели, гуми.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", настоя още той.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова също предложи наказание под формата на общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха.

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси да чисти градинки и паркове за срок от 20-30 дни, иска тя.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни мерки за справяне с проблема.

Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града. От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва.

Проблемът обаче бил, че извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.