Планирано разфасоване на прасета в центъра на Пловдив на 26 декември потресе пловдивчани. Кметът на Пловдив Иван Тотев е категоричен, че такова нещо няма да има до коледната елха в евростолицата на културата, съобщава бтв.

Първоначално той имаше такова намерение, като според него така щяха да бъдат запазени и показани българските традиции.

„Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града”, каза Тотев на сесия на Общинския съвет. „Има една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и и на 26-и там ще разфасоваме две прасета”, допълни той.

След острите реакции в социалните мрежи кметът даде заден.

„Никога не е имало такава идея. Не е имало и няма да се случи. Ние ще имаме събитие с Ути Бъчваров, но никога не е било посочвано къде и как”, подчерта той.

Според плана в угощението щеше да участва известният готвач Ути Бъчваров. Преди близо 2 месеца той разфасова прасета в центъра на Стара Загора.

„Това е плашещо и неприемливо, няколко дни след това Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. В това нещо виждам един евтин пиар кметът Тотев да си скрие провала с инфраструктурните проекти за Пловдив 2019”, коментира по-рано общинският съветник от БСП в Пловдив Иван Петков.

Пенка Деведжиева от Реформаторския блок се надява решението да бъде преосмислено. „Моето внимание беше привлечено преди всичко от коледарите, но впоследствие разбрах за тези трупни парчета меса, които ще висят. За мен това е принизяване на една такава традиция. Традициите не са само кулинарията. Иначе и във Виена има къщички с вурстчета и греяно вино. Мисля, че по доста по-интелигентен начин могат да се представят традициите”, категорична е тя.

Събитието е част от културния календар на Пловдив за 2019 г. За публичното разфасоване на прасе закона предвижда глоба.