От КНСБ поискаха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. На извънредното заседание на Националния тристранен съвет, на което се обсъжда темата, от синдикатите и бизнеса определиха ситуацията на свободния пазар на електроенергия като ненормална и прогнозираха и ръст в цените на основните стоки, съобщава Хоризонт.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула.

"Ръстове на стоки и услуги, които много от търговците в икономиката винаги обуславят с, видите ли, повишени цени на електроенергия някъде. На много места всъщност вече се обуславя отказ от увеличение на заплати с това, че не е ясно какво става с цените на електроенергията", предупреди Димитров, а Александър Загоров от КТ "Подкрепа" допълни:

"При нас сигналите идват от всички посоки. Не можем да предвидим как ще влияе това върху бюджетните организации, защото не могат да направят добра прогноза, каква част от бюджета им ще отиде в разход за електроенергия. Ние имаме огромни проблеми".

Бизнесът също си задава въпроса защо цените на борсата са ненормални. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Констатирахме, че имаме с 51 процента по-висока средна цена на пазара ден напред, отколкото година по-рано, или 45 лева за мегават час не могат да бъдат обяснени с ръста на цените на квотите. Очевидно има и други причини – недоброто управление на държавната енергетика и най-вече на НЕК".

Председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обяви пред бизнеса и синдикатите, че и в момента КЕВР може да се намесва при кризи на пазара на електроенергия и да влияе на ценообразуването.

Социалните партньори решиха, че днес ще обсъдят и спорния Закон за горивата. В заседанието на Съвета участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.