Вълна на недоволство се надигна във Войводиново след като двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили Валентин Димов. Вчера на място пристигна вицепремиерът Красимир Каракачанов, който увери, че всички незаконни постройки махалата ще бъдат съборени.

Според местните хора напрежението расте, защото властта с години си е затваряла очите за незаконните постройки и неспирните шумни забавления. Коментар по темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 направиха Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти" и Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България.

30 години държавата бездейства. Вина за тази ситуация обаче имат не само правителствата и институциите, но и неправителствените организации, които толеритат подобно поведение през всички тези години, смята депутатът.

Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Надявам се, че през последната година и половина са взети достатъчно мерки и институциите вече действат адекватно.
По ромските квартали действително има престъпност, но вече 30 години никой не взима мерки, допълни от своя страна Петко Асенов.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България: Ние сме в тези квартали и знаем, че има т.нар. ромски тартори, но държавата я няма там. Не може г-н Каракачанов, който е вицепремиер, държавник, да казва, че всички цигани са нагли, да насажда страхотна омраза.
Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Това е самата истина и всички го знаем. Г-н Каракачанов отиде там, за да тушира напрежението, а не да налива масло в огъня.
Представителят на ромите е категоричен, че конкретни мерки за проблема не може да се вземат без участието на представители на малцинството.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България: Решението е в контактна група и ние вече сме сформирали такава, в която участват Съюза на архитектите, Камарата на строителите, бившият министър на образованието Сергей Игнатов.
Трябва да се намери общ диалог, без да се хвърлят обвинения, категорични са представителите и на двете страни в спора.