Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по съобщава „Фокус“. Нинова припомни, че левицата има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г.

„Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при условия“, обясни Нинова. Тя подчерта, че сред тях е българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности и т.н.

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин допълни, че с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите. „Поставя се в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание“, допълни още Вигенин. Той призова да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.

„Управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят, каза още Нинова и допълни, че „България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме ,че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава.

Лидерът на левицата коментира и протестът на превозвачите срещу Пакет „Мобилност”. „Ще търсим подкрепа от другите партии в ПЕС за позицията на България по мобилния пакет – Борисов да търси от Меркел и Макрон. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това”, каза Нинова

Според Нинова, ако този въпрос не бъде решен, най-добрият вариант е този състав на ЕП да остави въпроса за следващия, тъй като този е на финала си.