Превръщат една партия- в една държава

"Една партия, една държава. Това се готви да направи ГЕРБ с промени в Изборния кодекс. Тихомълком, между първо и второ четене, депутат от управляващите е внесъл текст за промени. Те показват притеснението им от евентуалната загуба на изборите." Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя запозна медиите с предложенията на управляващите. "Досега решенията на изборните комисии се взимаха с мнозинство от две трети. Това предполага участие на представителите на всички партии. С новите предложения, ГЕРБ въвеждат падащия кворум - обикновеното мнозинство. В някои от комисиите те го имат самостоятелно, а в други ще им трябва глас или два подкрепа от техен партньор.

По този начин елиминират другите партии при взимане на решенията в комисиите", обясни Нинова готвените изменения на Изборния кодекс от страна на управляващите. "На второ място, досега, ако първоинстанционният съд отмени решение, се насрочваха нови избори- там, където има установена фалшификации. Провеждаха се нови избори, на нова дата. ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия да вземе ново решение, на база на същите фалшиви протоколи", добави още Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите обясни пред медиите и третата промяна, която предвиждат от ГЕРБ: "Отменят правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред Върховния административен съд. Това е основно конституционно и човешко право- да си търсиш правата си по съдебен ред на три инстанции. Вече няма да има такова право, ако го приемат."

Искаме нова ЦИК

Корнелия Нинова се обърна към всички българи, независимо от партийните им пристрастия, да се обединят и да отстоят основното право- човек да гласува свободно и да не се подменя свободната му воля. "Да дадем отпор на тази пълзяща диктатура, която върви с огромни крачки напред", призова Нинова. "Сезираме Венецианската комисия за тези промени, които са внесли от ГЕРБ. Настояваме да ги изтеглят от Народното събрание. Ще се борим на второ четене за машинно гласуване. Срам е за съвременна и модерна България да се отменят текстове, които е приел парламентът за машинното гласуване. Докрай ще настояваме то да бъде въведено. Утре внасяме и проект за решение за откриване на процедура за смяна на ЦИК и избор на нова комисия. Промените в ИК трябва да вървят с решение за промяна на ЦИК. Основание за това ни дава законът, защото на 20 февруари изтича срокът, в който трябва да започне процедурата за нова ЦИК", каза Корнелия Нинова.

Крум Зарков: Нашата цел е прозрачен и честен изборен процес. ГЕРБ вървят в обратната посока

"Нашата цел е да регламентираме възможно най-прозрачен и честен изборен процес. За съжаление, предложенията на нашите опоненти вървят точно в обратната посока". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на НС на БСП Крум Зарков. Той обясни, че левицата идентифицира два основни проблема в Изборния процес. "Единият е свързан с избирателните списъци. Той стои неразрешен от години и никой нищо не прави за решаването му", обясни той и допълни, че БСП предлага най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избирателите. "Вторият проблем е свързан с т. нар. "втори оригинален протокол". Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал, за да се предотвратят измамите с втория", заключи Крум Зарков.