Цената на петрола се покачи на азиатските пазари, след като Вашингтон наложи санкции на венецуелската държавна петролна компания. Съединените щати призоваха военните в латиноамериканската държава да се подкрепят мирното предаване на властта, предава БНТ.

Венецуелската държавна петролна компания е основния източник на приходи за латиноамериканската страна. А износът на петрол за Венецуела е силно зависим от Съединените щати. 41 процента от експорта на венецуелски петрол е за американския пазар.

Финансовият министър на Съединените щати заяви, че дъщерната фирма на петролната компания ще може да извършва транзакции, но средствата ще отиват в блокирана сметка. Тя ще бъде отблокирана, когато контролът над компанията бъде предаден на подкрепения от Вашингтон президент Хуан Гуайдо или пък на избрано при нови избори правителство.

Гуайдо вече обяви, че е възложил на депутатите да сформират нов борд на директорите на държавната петролна компания. Не закъсня и реакцията на венецуелски лидер Николас Мадуро.

Николас Мадуро - президент на Венецуела: Съветникът Джон Болтън обяви мерки, които нарича санкции. Те са нелегални, неморални, престъпни.
По данни на неправителствени организации, за седмица протестите във Венецуела са отнели живота на 35 души. 850 са задържани.