„България е наказана от ЕС не защото не изпълнява ултимативни условия, а защото не е спазила правилата“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод глобата от 77 млн.евро на БЕХ.

Според него задължително трябва да обжалваме и трябва да направим всичко възможно да защитим правата си в съда.

„Европейският съд постанови, че страната ни е нарушила европейското законодателство, както и нашето, защото Законът за енергетиката транспонира европейското“, допълни той. Зарков обясни, че става дума за правилата за правото на конкуренция на ЕС. „Обяснението, че не е нещо страшно и тези средства ще ги платят дружествата, а не хората – това може да е така, но въобще не означава, че не е страшно. 77 млн. евро за всяко едно дружество и за трите ЕРП-та ще е голямо натоварване“, отбеляза Зарков.

По повод президентското вето, наложено върху промените в Наказателния кодекс, Зарков коментира, че държавният глава Румен Радев е прав.

„Много от доводите бяха изказани в правната комисия и на специална работна група, но не бяха чути“, каза Зарков.

Според него между двете теми – енергетика и НК, има нещо общо – явната неспособност на българското правителство да разчита и разговаря с европейските институции.

„В случая става дума за транспониране на директива, както и в енергетиката. Тази директива има за цел да гарантира правата на задържаните, но превеждайки я, ние ги нарушаваме или поне създаваме предпоставки да бъдат нарушени. Мисля, че не трябва много да разсъждаваме какъв е проблемът в това, че може да бъде задържан непълнолетен, без да са уведомени родителите му или директорът на училището, ако е ученик“, посочи депутатът от БСП.

Той изрази учудване защо се правят тези промени, като нашият НПК преди тях, гарантира в по-голяма степен правата на задържаните, отколкото го прави въпросната директива. Според него трябва да се опише за кои престъпления може да се прилага и за кои случаи, защото само престъплението не е достатъчно. „Директивата предвижда, че това е възможност за държавата да го направи, това не е задължение. Защо Министерството на правосъдието реши да прави тези текстове, които събудиха основателни съмнения, опасения и тревога, нямам отговор“, коментира Зарков.

„Управляващите законодателстват на принципа „джаста- праста“ и когато ги попитате защо нещо се прави, отговорът е – защото го иска ЕС. А това не е вярно“, заключи народният представител.