Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново спира хода на евентуалната сделка между българското дружество „Инерком“ и ЧЕЗ за продажбите на българските активи на чешката енергийна компания, съобщава Инвестор.

КЗК е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд (ВАС), като неговото разглеждане е насрочено за месец май.

През изминалата година Комисията забрани сделката поради опасения от концентрация, която ще осигури на собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова господстващо положение на пазара на фотоволтаични устройства.

„Инерком“ обжалва решението на КЗК във ВАС, като от страна на ЧЕЗ съобщиха, че при пропадане на сделката, чешкото дружество ще се насочи към другите кандидати, проявили интерес за активите на компанията.

През декември ЧЕЗ реши да започне преговори и с класирания втори кандидат India Power.

"Инерком" спечели през февруари 2018 г. търгa за продажбата на 67% от българските активи на ЧЕЗ: електроразпределително и електроснабдително дружество в Западна България, фирмата търговец на ток, две фотоволтаични централи и др.

На 23 февруари 2018 г. компанията от Пазарджик сключи договора за придобиване на контрола върху компаниите, но след това се разрази бурен скандал с неизвестния дотогава купувач. Редица медии от Чехия, считани за близки до премиера Андрей Бабиш, който се опитваше в онзи момент да овладее контрола върху ЧЕЗ от президента Милош Земан, публикуваха данни, че "Инерком" смята да финансира сделката с пари от офшорни компании и три български банки.

Междувременно КЗК забрани на "Инерком" придобиването на активите на ЧЕЗ с аргумента, че дружеството притежава шест фотоволтаични електроцентрали и прибавяйки към тях дружествата на чешката компания може да злоупотребява с положението си. Решението беше обжалвано от "Инерком" и ЧЕЗ пред ВАС, а Върбакова се раздели с дружеството си "Солар Грийн Енерджи", което притежава проблемните слънчеви мощности.

През август 2018 г. "Инерком" поиска втора оценка на сделката, но решението отново бе негативно за нея. Причината за отказа от производство бе обяснението, че докато ВАС не се произнесе, КЗК не може да взема нови решения по казуса. Съдът обаче принуди комисията за образува новото производство, което през декември тя е сторила, но реално е замразила произнасянето си отново до окончателното решение на ВАС.

"Не на последно място наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от „Инерком България” ЕАД върху Предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България", се казва в решението от декември.