Отминаващата 2018 е завършекът на една тенденция от последните десетилетия, България да изпада във все по-сериозна управленска и социална криза. Държавата абдикира от своите ключови задължения и пропада все повече. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. По-думите й страната се намира в пълен икономически застой и безпътица. Здравеопазването е в критично състояние, както и социалните и образователни системи. Всеки ден се обезлюдяват български села, които са оставени на произвола, а защитата на българските граждани е поверена в частни ръце с откритото признание, че държавата не може да се справи с проблеми като битовата престъпност и корупцията. „Факт е, че държавата се е оттеглила от ключови сфери и институции.

На този фон продължават назначенията на отговорни позиции на некомпетентни хора, национални предатели или лица, които ползват корупционни похвати. Само един от примерите за това е сривът на Търговския регистър, въпреки което много хора получиха доста хубави бонуси. Хора, които са отговорни за проблема, но очевидно не носят никаква вина и умеят да получават въпросните бонуси“, посочи Ганчева. Тя даде още примери с фалита на застрахователя „Олимпик“, скандалите около увеличаването на застраховката „Гражданска отговорност“ и др. По думите й на този фон ставаме свидетели и на поредната наглост, а именно стартирането по процедурата за назначаване за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие, с предложение това да е досегашната шефка на КФН – Карина Караиванова, за чиято оставка от партията отдавна настояват. „Ние настояваме тази процедура да бъде спряна, защото тя е подигравка с всички български граждани, на които им бяха нанесени материални и финансови щети“.

В заключение Любомира Ганчева посочи, че Битката за възстановяване на държавността в България минава задължително през обръщане към позабравените принципи на солидарността, социалната справедливост и родолюбието. През разговор за бъдещето, а не в битка за миналото. През изграждането на стратегическата визия за развитие на страната, на нов тип икономика, която да е високопродуктивна, с експортен потенциал, през промени в данъчната система, чрез въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата, през прилагането на намалени ставки на ДДС от 5% за базисни храни като хляб и млечни продукти, лекарства, учебници и тетрадки.