Никоя страна не може да върви напред, ако не се вслушва в основателния гняв на своя народ. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при пристигането си днес в Брюксел за срещата на върха на ЕС, предаде Франс прес, цитиран от Нова Телевизия.

Той подчерта, че за него Европа никога няма да е по-важна от исканията на френския народ, допълва Ройтерс. "Никоя страна не може да постигне напредък, ако не се вслушва в основателния гняв на своя народ. Този гняв се изразява навсякъде в Европа", каза Макрон. "Няма да допусна сблъсък между европейския проект, в който вярвам, и стремежите, които смятам за основателни. Мисля, че двете неща могат да бъдат помирени и точно това се опитваме да постигнем", каза Макрон.


Данъчните облекчения и другите мерки, които Макрон предложи, за да уталожи гнева на "жълтите жилетки", вероятно ще увеличат бюджетния дефицит на Франция и той ще превиши прага от три процента от БВП, установен от Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

Днес френският премиер Едуар Филип заяви, че на 19 декември правителството може да обсъди проект за закон с мерките, предложени от Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде ТАСС. Идеята е възможно най-скоро проектът да бъде представен в двете камари на парламента и приет до края на парламентарната сесия.

*Photo by Élysée Palace