Титлата "легенда" стои до името на малко скиори. Запазено място в тази камерна група има Марк Жирардели - човекът, за когото цяла България слуша и говори от 2 дни. След като обяви, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД - фирмата, която е концесионер на ски зоната в Банско, Жирардели се превърна в основна фигура в новините, събощава бтв.

Той обаче е свикнал да се говори за него. Не като бизнесмен, а като спортист - един от най-добрите върху ските през 90-те години на ХХ век!

Ако броим титлите на Марк Жирардели, то трябва да започнем от петте му Големи кристални глобуса от Световната купа по ски. Той печели всички тези престижни трофеи от 1985 до 1993 г. Дълго време държеше и рекорда за най-много такива отличия в колекцията си (през 2017 г. Марсел Хиршер го изпревари). 

Всъщност Марк Жирардели започва спортната си кариера когато е на 7. Той е роден през 1963 г. в Лустенау, Австрия. Качва се на ските на 5 години, а цялата му юношеска кариера преминава в австрийския национален отбор. През 1976 г. той се прехвърля в отбора на Люксембург, след неразбирателство между родителите и треньора му.

През 1981 г. за първи път в кариерата си Жирардели се качва на подиума на Световната купа, а година по-късно печели първата си победа на състезанието в Швеция.

Тежка контузия обаче прекъсва възхода му. След падане в Лейк Луис той разкъсва коленни връзки, сухожилие и хрущял. В крайна сметка се завръща на пистите по блестящ начин - с трето място в генералното класиране на Световната купа през 1984 г. и първи Голям кристален глобус през следващата година.

От тогава Жирардели се нарежда сред институциите в спорта. Излезе ли на пистата, очакванията винаги са за победа! И Марк не подвежда своите почитатели. В блестящата си кариера, освен петте Големи кристални глобуса, печели 11 медала от световни първенства - 4 златни, 4 сребърни и 3 бронзови.

Заради смяната на гражданството, успява да участва само на 2 олимпийски игри и да представя Люксембург. През 1988 не печели медал, но през 1992 г. във Франция се качва на почетната стълбичка два пъти, за да получи сребърните си медали в гигантския и супергигантския слалом.

След успешното си представяне на пистата Жирардели слага край на спортната си кариера през 1997 г. На 33 години той е спечелил всичко без олимпийска титла.

В момента в живота на Жирардели състезания няма. Спортът обаче заема голяма част от него. Бившият скиор има фирма за зимна екипировка. 

През 2005 г. той за първи път гостува на откриването на сезона в Банско. Тогава е представен като консултант на Българската федерация по ски. Има и своя марка българско вино.

След присъединяването му Федерацията, курортът става домакин на старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Една от пистите в Банско носи неговото име.

През 2014 г. министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че Жирардели влиза в екипа ѝ като съветник в областта на зимния туризъм.