Омбудсманът на България Мая Манолова още днес ще подаде жалба в Конституционния съд срещу Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или известен като закона „Ревизоро”. Намерението си тя обяви днес в ефира на Нова телевизия.

„Абсолютно са прави малките собственици на бензиностанции и превозвачи на горива”, заяви тя. „Законът, който придоби по-широка популярност като „картелния закон” наистина е тежък удар върху малките търговци в полза на големите. Той е удар срещу българските граждани в качеството им на потребители. Фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилване на монополизма. Реално са поставени на малките търговци невъзможни условия, свързани с висок уставен капитал. 20 000 лв. за малки бензиностанции, 1 милион за т. нар. търговци на едро. Абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете и брой газови бутилки за втечнен газ. Ангажименти да се обезпечават евентуални задължения към държавата”, каза Манолова.

„В крайна сметка законът ще доведе естествено до увеличаване на цената на горивата. Той ще доведе и до затрудняване на достъпа на гражданите, защото в отдалечените и бедни райони на страната големите вериги нямат интерес да правят големи бензиностанции. Примката продължава да се затяга около врата на българския потребител”, категоричен е омбусдманът.

Според Манолова, това е поредна стъпка по отношение на горивата по отношения на българските граждани, след ангажимента за двойно внасяне на ДДС, по който срещу България има наказателна процедура. „Сега се удря и търговията на дребно”, добави тя.

По отношение новите по-високи цени на водата почти в цяла България, омбудсманът, припомни за логичното недоволство на хората. „Те питат какви са плюсовете то поредните увеличения на цената на водата и отговор няма. Проблемите са не само в слабия контрол от страна на КЕВР, защото регулаторът обикновено е по-благосклонен към монополистите, отколкото към гражданите, а би следвало да поддържа баланс. Проблемите са и в законодателството. Законът за водоснабдяването е написан така, че да защитата интересите на ВиК дружествата и не защитава интересите на потребителите”, коментира тя.

„Шумен е районът с най-драстично повишаване на цената на питейната водата, която е и некачествена. С местния омбудсман за тази част от страната организираме голям форум, на който да обсъдим нашите предложения за промени в законодателството и в практиките. Освен това подготвям и конституционна жалба срещу този закон. Например срещу текста за единната цена на водата в рамките на една територия. С него на практика не се държи сметка за системата на водоснабдяването - дали е гравитачно, помпено или смесено. Така хората от малките и бедни населени места, които са на гравитачно водоснабдяване и с най-големи проблеми с доставките, спонсорират по-заможните. Всички граждани пък спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволяват всякакви загуби и течове, защото има кой да им плати сметката”, смята Мая Манолова.

Третата жалба, която Мая Манолова ще срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия.

Омбудсманът коментира и проблемът с електронните винетки и поиска хората да не бъдат глобявани на пътя, докато системата за продажбата им не заработи безупречно.