Няма промяна в отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка" - констатира на днешното си посещение в лечебното заведение омбудсманът Мая Манолова. Лошите битови и материални условия си остават същите. От министерството на здравеопазването са отпуснати пари, но усвояването им се забавя поради това, че в момента тече обществена поръчка. Затова част от болните пациенти продължават да пътуват за лечение до Монтана, съобщава bulnews.

"Аз наистина не разбирам спокойствието на директора на болницата и на министъра на здравеопазването, защото става дума за човешки животи. Наистина много тежка ситуация, която не е от вчера такава, факт, но това не означава, че не трябва да се предприемат мерки и че просто спокойно трябва да гледаме как здравето на хората се влошава, състоянието им се влошава.

Сърцето ме боли. Това не мога да го забравя, ще дойда пак, но колкото и да идвам, тези, които трябва да се размърдат, са ръководството на болницата и министерството на здравеопазването. Ако не може това отделение да се приведе в някакво нормално състояние и в съответствие с изискванията, има частен диализен център, който е подал документи и е трябвало да има отговор още преди месеци. Хората не ги интересува дали става въпрос за частно или за общинско заведение, те просто искат да са живи."