Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница масово  подават оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нелимитните дейности в отделенията по "Акушерство и гинекология" и "Хемодиализа", съобщава БНТ.

Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" е изпратил писмо до премиера и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.

Лекарите и медицинските сестри посочиха, че намаления бюджет, с който разполага болницата, няма да бъде достатъчен за покриване на всички разходи на лечебното заведение и за изплащането на заплати.

Част от новите правила с които трябва да се съобрази общинската болница е и ограничаването приема на болни според броя на леглата в отделенията.

Управителят на здравното заведение посочи, че годишният бюджет на болницата е намален с около 850 000 лв, въпреки че държавата увеличи средствата за болнична помощ със 100 млн. лв.

Карловската болница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.-кметът на Карлово каза, че общината няма как да издържа общинската болница, защото не разполага с толкова средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет болницата беше подпомогната с безлихвен заем в размер на 60 000 лева.