Microsoft отдавна рекламира Internet Explorer като оптимално решение за работа. Толкова успешна, че много бизнес приложения в Русия все още го използват и не работят правилно в други браузъри. Но сега Редмънд каза, че потребителите трябва да изоставят този браузър.

Експертът по киберсигурност на Microsoft Крис Джаксън (Chris Jackson) пише в официалния блог на Windows IT Pro за опасностите от използването на Internet Explorer като браузър по подразбиране. Според него компанията официално е спряла да поддържа Internet Explorer през 2015 г., но много сайтове и услуги все още не са адаптирани за Google Chrome, Firefox или Microsoft Edge.

Според експерта такива ресурси използват различни режими на съвместимост за Internet Explorer и това е единственият плюс за него днес.

„ Internet Explorer е решение за съвместимост. Ние не поддържаме нови уеб стандарти за него, и въпреки че много сайтове работят добре, разработчиците като цяло просто не ги тестват в Internet Explorer днес ”, пише Джаксън. Той също така изяснява, че не трябва да използвате браузъра по подразбиране, дори в корпоративни среди.

Както се очакваше, тази година ще има нова версия на Microsoft Edge, базирана на двигателя Blink и безплатния браузър Chromium, който най-накрая ще погребе старите версии на браузъра. В същото време новата версия ще бъде съвместима с Windows 7, Windows 8, Mac и вероятно дори с Linux. Предполага се, че тестовата версия ще бъде пусната през пролетта на тази година, заедно с априлската актуализация или веднага след нея.

Джаксън каза, че издаването на новия Edge ще позволи на "синия" браузър, най-накрая, да бъде в тенденцията на промени в уеб стандартите, вместо да се приспособява към тях след факта.