Напрежение в столичния квартал „Ботунец” заради смъртта на 10-годишно дете. То се е задавило с пионка от настолната игра „Не се сърди човече”, а родителите му се обаждат на Спешна помощ, съобщава бтв.

По думите им те са чакали повече от 40 минути, но екип не е пристигнал и решили да откарат детето в XVI ДКЦ, където не имало дежурен лекар.

Версията на Спешна помощ е друга. Според тях минути, след като се обаждат, родителите отказват линейка.

„В 14:02 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние, а в 14:03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от „Ботунец”. В 14:08 ч. се обажда жена, която се представя при нас за леля на детето и казва, че те ще го транспортират в болнично заведение и отказва адреса. В 14:16 ч. нашето мед. лице във филиала в „Ботунец” ми се обади и ми каза, че дете е в много тежко състояние и с много нисък пулс. Нашето медицинско лице веднага е започнало реанимационни действия, подаден е кислород на детето, но за съжаление, то е починало, защото е било в много тежко общо състояние”, заяви Катя Сунгарска - говорител на Центъра за спешна мед. помощ – София.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради инцидента.