Най- малко 168 души са загинали, а над 745 са ранени, след като вълната заля бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се, че е предизвикана от изригване на вулкана Анак Кракатау. Разрушенията са огромни, съобщава БНТ.

Цунамито е ударило бреговете на Ява и Суматра в 21:30 местно време. Вълната е помела хора и сгради, преобърнати са коли, изтръгнати дървета. Пътищата са блокирани от отломки.

Бях заспала. Удари в мига, в който синът ми затвори хотелската врата. Не разбрах какво ме удари, ръката ужасно ме заболя. Имам леки наранявания, но съпругът ми е със счупен крак
Опустошени от вълната са островите около Зондския проток - свързващ Яванско море с Индийския океан. Властите предупреждават, че броят на жертвите ще расте. Местните и туристите в тази част на Индонезия са предупредени да стоят далеч от брега. Спасителни екипи се опитват да достигнат най-тежко пострадалите райони.ѝ


Вълната е била неочаквана, преди това не е имало предупреждение за опасност. Според агенцията за борба с бедствията на Индонезия, възможно е цунамито да е предизвикано от подводно свлачище след изригването на вулкана Анак Кракатау. Властите обясниха, че тревогата за опасност от цунами се задейства само когато то е предизвикано от земетресения и липсва система за засичане на подобни явления при вулканична активност.


Анак Кракатау е вулканичен остров, появил се след изригване през 1927 година. Той се активизира през последните месеци и периодично бълваше лава, а вчера е изригнал, половин час преди вълната да удари брега. Изригването на вулкан може да причини свлачище под водата, при което земната маса избутва водата и така се образува гигантска вълна.

Индонезия вече познава ужаса на подобно бедствие. На 26 декември 2004 година в резултат на цунами в Индийския океан, предизвикано от земетресение, загинаха 226 000 души в 13 страни, от тях - близо 120 000 в Индонезия.