Българският участък от газопровода "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 година. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Той направи уточнение, че тръбата няма да е продължение на "Турски поток", а допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. По думите на Николов според предпроектното проучване до 48 милиарда кубически метра газ може да минават през България като транзит.

Валентин Николов заяви, че миналата година е имало представяне в ЕК на предпроектното обследване, което ще има тази тръба с насока Турция - Сърбия и отделно дали газовия хъб Балкан има икономическа визия за това, което ще се случи.

Ясен е вече и собственикът на тази тръба - това е "Булгартрансгаз", което е изцяло българско дружество.

"Държа да уточня, че това не е продължение на "Турски поток", това е допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. Защото при условие, че тръбата е наша, ние сме направили търг, той вече е спечелен. Капацитетът на сръбската и турската граница вече е заявен. Вътрешната нормена възвращаемост вече е изпълнена. Няма да има проблем с финансиращи и кредитиращи институции, които ще финансират тази тръба", заяви Николов.
В края на 2020 година проектът трябва да влезе в експлоатация.

Николов коментира и новината, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход.

По думите му единственият проблем пред такъв голям проект е политическият риск, ако е голям той отблъсква инвеститорите.

България ще участва в проекта като държава заедно с всичките активи, които в момента се оценяват. Цялата инвестиция трябва да бъде не повече от 20 млрд, заяви Николов и подчерта, че който предложи по-малко, "получава бонус точки".

*Снимки: БНТ