България ще може да приеме еврото най-рано от 1 януари 2022 г. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на дискусия организирана от българското представителство на Еврокомисията. Специален гост е зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според министъра на финансите Владислав Горанов няма причина да смятаме, че ще има забавяне при преминаването ни към общата европейска валута.

По думите на Горанов няма причина България да се съмнява че няма да покрие изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната още от юли тази година. Минималният престои в нея е две години. Страната ни се готви едновременно за влизането както във валутния механизъм, така и в Европейския банков съюз. За тази цел Европейската централна банка ще наблюдава най големите банки у нас както и тези, които са системно значими.

Горанов коментира и опасенията цените у нас да се увеличат рязко след приемане на еврото. Той определи тези опасения като “недодялан скептицизъм”. По думите му е нормално когато растат заплатите на производителите, да растат и цените на стоките. Еврокомисарят Домбровскис също изтъкна, че България ще има повече ползи, ако приеме еврото, отколкото загуби.