България прави правилния избор с изтребителите Ф-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият военен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев за пореден път остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената.

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко.

"Колко пъти президентът посети Народното събрание, за да разговаря по този въпрос, колко пъти посети парламентарните групи? Колко пъти се срещна с политико-експертната група? Нека бъде така добър да приеме волята на Народното събрание, в противен случай вървим към един много опасен процес – взривяваме държавността”, заяви Ненчев.

"Изборът на Ф-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 Ф-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев”, посочи отново бившият министър.

Според него парламентът ще подкрепи решението на правителството, а гласуването в Народното събрание ще се проведе до седмица.