Нов удар на крадени картини в София разследва полицията. От къща в кв. „Суходол“ са изчезнали 8 платна, докато собственичката на имота е в чужбина.

По същият начин бяха задигнати картините на Майстора и Ди Киро от къщата на Павел Антонов, докато той е зад граница, съобщава "Телеграф". Новината за изчезналите картини потвърдиха от СДВР.

Крадците са задигнали 3 картини - акварел на Стоян Чуканов, който е известен художник с изложби в САЩ и Швейцария, 2 на Гаврил Орошаков, 2 на японски автор на коприна и една на неизвестен автор. Собственичката на имота е пребивавала дълго време в чужбина. Прибирайки се обаче, забелязала, че вечерта в сряда се е задействал СОТ-а на къщата й в кв. „Суходол“. На място установила, че в дома е проникнато и липсват единствено картините, споделиха разследващи.

Жената незабавно подала жалба в полицията. Тя обаче не могла да каже каква е стойността на отмъкнатите картини. Платната на Чуканов са излагани в галерии в София, както и в САЩ и Швейцария, пише Блиц. В зависимост от размера им, се продават на цени от 2000 и 5000 лв., но някои са в пъти по-скъпи. Почти на същите цени са и творбите на наскоро починалия Гаврил Орошаков.

Интересна подробност е, че една от най-емблематичните творби на Орошаков - „Стара картина“ от 1969 г., е пусната за продажба в сайтове в интернет в края на декември м.г. В сайта „Балкан аукцион“ е обявена за 9000 лв. „Маслени бои върху платно, няма скъсано. Идеална за колекция или галерия! На живо е внушителна и впечатляваща! За предпочитане е лично предаване, понеже в Еконт едва ли ще се съгласят да я транспортират. Тежи около 10 кг“, пише в обявата.

Няколко дни по-късно същото платно е обявено „спешно“ в OLX, но на цена от 7500 лв. По оперативна информация въпросната „Стара картина“ не е сред задигнатите. За последните две години в България са откраднати 376 картини. „Данните сочат, че през 2017 г. са задигнати 224 платна, а през миналата – 152“, обявиха от МВР.