Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска”, а правителствената болница „Лозенец” ще се прехвърли на Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев, съобщи бтв.

Детската болница ще бъде изградена на замразен строеж преди повече от 20 г. на територията на Александровска болница. Довършването ще струва около 20 млн. лева.

По думите на Ананиев болницата трябва да е готова до средата на 2020 г. Тя има проект и в началото на лятото на 2019 г. може да обявим обществена поръчка за строителство, заяви здравният министър.

Според него е много по-евтино новата детска болница да се доизгради на базата на този строеж, отколкото да се издигне нова сграда. Той е бил на инспекция и е видял, че грубият строеж върши работа.

Решението болница „Лозенец” да бъде преструктурирана в първата национална педиатрична болница предизвика недоволството на студентските по медицина в СУ, затова кабинетът се отказа от идеята.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков благодари за решението на правителството. По думите му така няма да се разруши нещо, което вече е създадено.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат погасени дълговете на „Лозенец”, възлизащи на 23 млн. лева. Правителството отпусна и 4 млн. лв. за Клиниката по изгаряния в „Пирогов”.