По-малко от седмица след побоя над командос във Войводиново, от Министерството на отбраната съобщиха за нов случай на агресия срещу военни. Този път потърпевшите са курсанти от Националния военен университет.

Инцидентът е от снощи, в района между Сливен и Гурково. Автомобилът на курсантите бил засечен от друга кола, от която излязъл мъж, който започнал да удря с брадва по предното стъкло, съобщава бтв.

Курсантите подали сигнал на 112 и нападателят бил задържан. По-късно от Апелативната прокуратура посочиха, че на арестувания ще бъде повдигнато и обвинение.

От съобщението стават ясни и още обстоятелства около инцидента: "При движението си водачите на автомобилите са предприели няколко маневри - изпреварвания". Нападателят е бил пътник в едната кола, която е била управлявана от жена.

Според военното министерство задържаният е криминално проявен, с няколко присъди и над 20 криминални регистрации за кражби и хулигански прояви. В съобщението се посочва и името му – Йордан Пенев. Твърди се и че е от ромски произход.

Ресорният министър Красимир Каракачанов коментира случилото се лаконично: "Поредният вандализъм".

В официалното съобщение от Апелативната прокуратура в Пловдив посочват, че до инцидента се е стигнало след среща на пътя на военните – петима младежи на 19-20 г. с „Ауди”, и „Опел Корса”, управлявана от 33-годишна жена. Именно там като пътник се возел и в последствие задържаният мъж.

„При движението си водачите на автомобилите са предприели няколко маневри – изпреварвания”, пишат от прокуратурата. Според бащата на един от курсантите, другата кола е притискала тяхната към мантинелата.

Опелът в крайна сметка препречил пътя на аудито и от него излязъл 32-годишният Й.П. (според пресцентъра на МО – Йордан Пенев), който с брадва нанесъл няколко удара по предното стъкло и капака на автомобила на курсантите. След това избягал с другата кола.

Младежите достигнали до най-близката бензиностанция и повикали полиция, която задържала шофьорката на другата кола и агресивния пътник, който стигнал близо до Хаинбоаз. Започнато е бързо производство за хулигантство.

Установено е, че мъжът има пет присъди за кражби, лежал е в затвора и „е лице от активния криминален контингент”.