Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу доктор Иван Димитров за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, както и за незаконно притежаване на оръжие и патрони. Разследването срещу медика продължи близо година. Рентгенологът, който застреля крадеца Жоро Джевизов, в момента е с мярка за неотклонение "подписка", съобщи БНТ.

През нощта на 1 март миналата година доктор Иван Димитров забелязал, че някой тършува в гаража му, в двора на кооперацията, в която живее. Когато слязъл, се сблъскал с крадеца. Според криминалистите преди да стреля по мъжа д-р Димитров е бил нападнат с хвърлен срещу него 12-сантиметров нож и метална табела. Ранен бил в крака и ръката. Тогава лекарят стрелял и улучил крадеца в гърдите. Пред медиите 49-годишният рентгенолог заяви тогава, че не се чувства престъпник.

д-р Иван Димитров: Не пожелавам никой да е на моето място и тези изроди да го тормозят. Истината ще излезе наяве, аз не съм убиец, аз съм лекар.


Д-р Иван Димитров се опитал да прикрие следите и пистолета с помощта на свой приятел. Полицията обаче успява да открие оръжието. Разследващите установили още, че рентгенологът уговарял съседите си да изтрият записи от камери в района на инцидента. Все пак някои не го направили и предоставили уличаващи записи на полицията. Така докторът беше задържан на следващия ден и разпитан. Хиляди пловдивчани се вдигнаха на протест в негова защита.

На делото се очаква близките на убития крадец-рецидивист Георги Джевизов да претендират за 200 000 лева кръвнина.