Парламентът на Гърция в петък ратифицира споразумението на НАТО с Република на Северна Македония, което отваря  пътя за присъединяването на Скопие в Американският-военен съюз, съобщава Euronews.

Ново-името Република Северна Македония бе ратифицирано в началото на тази седмица .

Гърция по-рано използва правото си на вето, за да блокира опитите на Скопие да се присъедини към алианса заради дългогодишния спор между съседните държави.

Одобрението на Гърция, само с малка преднина, дойде, след като и двете страни преостановиха споровете и се съгласиха да променят името на страната от "Бивша Югославска Република Македония" на "Република Северна Македония".

"Аз чувствам, че ние сме направили нашия патриотичен дълг. Ние направихме това, което е правилно," заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас  в парламента.

Така от днес  "Бивша Югославска Република Македония" вече носи името"Република Северна Македония".

В срок от 7 дни държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства на страната ще променят табелите си с новото име на държавата - Република Северна Македония.

Очаква се новото име да се съгласува и с закона за употреба на езиците, това означа,че табелите ще бъдат и на Албански език.

Видео: