Дни преди Коледа започна пазаруването на подаръци. Десетки българи препълниха магазините в желанието си да намерят подходящия подарък. Данни от изследване показват, че отделяме средно по около 25% от месечния си доход за празнични покупки, съобщава БНТ.

И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.

Много е относително, но някъде 200-300. И човек да направи подаръци на близките си.
Може би около 1000 лева ще отделя. Имам възможност. Подготвила съм ги предварително подаръците - с екскурзии на моите деца.

Финансистът Светозар Гледачев обаче смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците.

Светозар Гледачев - финансов анализатор: Който не може да си позволи, който няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това.
Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.

Светозар Гледачев - финансов анализатор: Важното е отношението. Коледа е духовен празник. Парите, които ще изхарчете за безсмислени подаръци, може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено.
Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем.