Оспорвани дебати и коментари предизвика концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов, представена под името Концепция за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в Република България и мерките за реализацията им. Ощетяват или помагат на ромския етнос предложенията в документа - по темата в "Още от деня" по БНТ, спориха Юлиан Ангелов, депутат от ВМРО и Александър Методиев, бивш депутат от ДПС, известен още като Бат Сали.

Според Методиев, концепцията на Каракачанов категорично нарушава Конституцията на България.

Александър Методиев, бивш депутат от ДПС: Недопустимо е, това е популистка концепция, плод на предстоящите избори и противоконституционна. Конституцията не позволява такава концепция да бъде приложена за един цял етнос, който от хиляди години съществува.
Юлиан Ангелов, депутат от ВМРО: Не нарушаваме никакви закони, 30 години в България голяма част от политиците и хората си мълчат и не назовават какъв е проблема, и държавата трябва да вземе мерки - да изработи конкретна концепция и да назове проблема с името му.
Сред ромския етнос има огромни несоциализирани групи, живеещи в гета, паразитиращи на гърба на обществото, допълни представителят на ВМРО.

Според Методиев обаче, с концепцията се насажда езикова омраза, основно от страна на вицепремиера Каракачанов. Защо чак сега се повдига въпроса, те са управляващи от две години, попита Методиев.

Относно мерките за семейното планиране и ограничаване на раждаемостта, Константинов обясни, че концепцията цели да помогне на многодетните ромски семейства, които са социално затруднени.

Юлиан Ангелов, депутат от ВМРО: Тези семейства, които имат повече от две деца и нямат възможност да отглеждат... Няма възможност жената да направи аборт, защото той е 150 лв, а мъжът й няма да ги даде, а ще отиде да ги изпие в кръчмата.
В студиото беше коментирана и акцията на полицията в пловдивския ромски квартал "Столипиново"

Александър Методиев, бивш депутат от ДПС: С един замах направи наказателна акция срещу беззащитните роми, има си процедури, които трябва да се спазват - ние това искаме.