Концепцията за интеграцията на ромите на Красимир Каракачанов предизвика остър спор между Юлиан Ангелов от ВМРО и бившия депутат от ДПС Александър Методиев в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Методиев е категоричен, че предложенията в нея нарушават Конституцията, а Ангелов отговори, че в концепцията никъде няма лишаване на права на граждани на Република България.

Напротив, има предложения как да бъде направено така, че тези граждани, които не спазват законите и нормите в България, да ги спазват, подчерта Юлия Ангелов от ВМРО.

Основна част от концепцията е свързана с ограничаване или спиране на помощи. Когато видиш, че тези хора получават социални помощи, а живеят в огромни палати, карат скъпи коли, а се водят уж безработни и без доходи, естествено, че тези хора не са социално слаби и няма как да получават помощи. Не може да живееш като цар и да получаваш социални помощи, подчерта още Юлиан Ангелов.

Всички такива като вас г-н Методиев години наред държат тези гета изолирани и се възползват от тяхната бедност, за да ги манипулират по време на избори. В самата общност има хора, които мачкат това население. Ние искаме да ги извадим от гетото, да учат, да работят, обърна се той към бившия депутат на ДПС.

Такива като лидера на ВМРО така манипулират нашите хора, затова са поставени в тези гета. Ние не искаме да живеем в тези гета. Разходете се с вашия лидер в ромските гета, вие се разхождате, естествено, преди избори”, отговори му Александър Методиев.

Ангелов обаче беше категоричен, че това е лъжа.

Една от спорните точки в концепцията е свързана с раждаемостта. Тя предвижда при жени с над 2 деца да се премахне статутът самотна майка, а при жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности.

Има проблем в тази насока в гетата. Има жени, които раждат по 10-15 деца и не могат да ги гледат. Тези жени обаче нямат възможност чисто финансово за превантивни действия, например при нежелана бременност. Тези жени нямат възможности дори да направят аборт, защото например мъжът й няма да даде 150 лева за аборт, а ще отиде да ги изпие в кръчмата. Затова българската държава трябва да отдели средства. Това не касае само циганите. Тук става въпрос и за бедни българи, подчерта Юлиан Ангелов.

Това не трябва да бъде само за циганския етнос, а за всички български граждани независимо от техния етнос и религия, коментира Методиев.

Младото поколение на ромите е с виждане в бъдещето, всички млади семейства излизат сами от гетата, категоричен беше той. Преди надпреварата между циганския етнос беше в богатството, сега надпреварването е кой по-добро образование ще получи, отбеляза още Методиев.

Той заяви още, че също иска незаконните постройки да бъдат премахнати, но това да става по законовия път, а „не както във Войводиново като наказателна акция срещу ромската общност. Има законови процедури за премахване на тези постройки. Как е допуснато да се построят? В случая във Войводиново представителят на ВМРО си е затварял години наред очите за разрастване на това гето”, твърди бившият депутат.

Кметът на общината, в която е Войводиново, каза, че на тези хора е предложена общинска земя, където да си построят законни къщи, и те са отказали. Ние говорим за същото – там, където има възможност, могат да се отделят съответните парцели, но за да ги придобие, той трябва да има задължението да обработва и самата земя, защото няма нищо безплатно на този свят, разясни идеите на ВМРО Юлиан Ангелов.

Защо трябва да поставяте условия на един етнос”, възмути се обаче Александър Методиев. Той ще си закупи имота и ще си прави каквото си иска с него. Кои сте вие да го задължавате да обработва земята”, допълни той.

Ангелов обаче посочи, че става дума за различни неща. Той може да си купи всичко, но когато общината или държавата му предостави имот, може да му се поставят и условия за този имот, подчерта той.