Белият дом разпространи видеообръщение, в което президентът Доналд Тръмп обяснява неочакваното си решение да изтегли войските на САЩ от Сирия, съобщава БНТ.

Бием се в Сирия от много дълго време и спечелихме срещу "Ислямска държава", смята държавният глава. В посланието си той разказва колко тежко е да се пишат писма и да се изказват съболезнования на близки на загиналите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние спечелихме. Време e за връщане у дома. Те се приготвят. Ще ги видите скоро. Те са истински американски герои. Те са световни герои, защото се биха за нас и победиха "Ислямска държава", нанесла толкова много щети в цял свят. Ние сме горди, че направихме всичко това и ще ви кажа - те гледат към нас и няма по-щастливи и по-горди от семействата им, заради това, че са направили толкова добро на много хора.

Вчера стана ясно, че САЩ изтеглят всичките си около 2 000 военни от територията на Сирия, но подробности не са известни. Решението е изненадващо и в разрез с мнението на политически и военни съветници, които до последно са се опитвали да разубедят Тръмп да го взема. Инициативата беше остро критикувана от американски сенатори - и демократи, и републиканци.