Глобата от 77 млн. евро, наложена на България от ЕК заради ограничаване на достъпа на газопреносната мрежа у нас предизвика размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ, съобщава БНТ.

Корнелия Нинова, БСП за България: Българският енергиен холдинг е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. България ще трябва да плати тези 150 млн. лева дори да се продължи с наказателно дело, със съдебна процедура. Ето тук дойде втората лъжа от господин премиера, който каза "няма да я плащат българските граждани, ще плати БЕХ". Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари - от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са - от услуги на граждани и фирми. А тези услуги кой ги плаща - пак същите граждани и фирми.

Делян Добрев, ГЕРБ: НС единодушно отхвърли варианта България да признава вина по това дело, защото ние не носим вина. Ние не сме нарушили европейските правила, според всички документи, които има в периода 2007-2015 година. Отново ви повтарям периода - 2007-2015 година. Не само това НС задължихме МС да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба.