Това предвижда проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо е бъдещото увеличение на цената във Видин - почти 22%. В два града регулаторът все пак задържа цените, защото те биха надминали социално поносимата за страната стойност, съобщава БНТ.

Два са факторите за увеличението на цените на водата - инфлацията и бизнес плановете на дружествата, според които те трябва да влагат повече пари в инфраструктура, така че да гарантират качествена доставка на клиентите си.

Според разчетите на КЕВР в София водата ще поскъпне с 23 стотинки до 2,59 лева за кубик. Това е увеличение от почти десет на сто, толкова поскъпва водата и в Бургас. В Пловдив повишението е почти символично на този фон - под 1%. Абсолютен рекордьор в увеличението на цените е Видинс близо 22%.

Градовете с най-скъпа вода в страната са Добрич, Враца и Варна - над 3 лева за кубик. От Комисията за енергийно и водно регулиране дори се е наложило да направят преизчисление на първоначалните бизнес планове на две водни дружества - в Монтана и във Враца, защото се е оказало, че първоначалните разчети надхвърлят социално поносимата за региона цена.

Най-висока социално поносима цена има в София - над 7 лева за кубик, а най-бедните хора според изчисленията на КЕВР живеят в Сливен, където социално поносимата цена на водата е малко над 3 лева.

Според приетите бизнес планове на водните дружества - планираното новогодишно увеличение не е последното и от началото на 2020 г. водата отново ще поскъпне.

Затова и от регулатора за пореден път предлагат да бъде помислено за водни помощи за най-бедните, подобно на енергийните. Окончателно решение за новото увеличение КЕВР ще вземе до края на месеца след обществено обсъждане.