Студът и поскъпването на топлинната енергия с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо миналия отоплителен сезон. Това показа проверка на „Монитор“. Фактурите са от днес в касите и могат да се плащат.

176 лева ще плати домакинство за отоплението на двустайно жилище в квартал Лозенец, с 58 лева по-ниска или 118 лева е била фактурата му за декември 2017 г.

За просторен двустаен в полупразна кооперация в центъра на София декемврийската сметка излезе 250 лв. или с трийсетина лева повече на годишна база. За двустаен, чиито обитатели не ползват топла вода сметката за декември 2018 г. е само 123 лв.

За отоплението на по-голям апартамент разликата е още по фрапираща и


е с близо 200 лева по-висока.През миналия отоплителен сезон семейството се е платило 420 лева за топлоенергията за последния месец на 2017 г. , а за декември 2018 г. сметката удря 616 кинта.

Скокът на фактурата спрямо по топлия ноември е още по-голям - стига до 68%. За топлото на двете стаи и кухнята през ноември 2018 г. сметката е била 105 лева или със 71 лева по-ниска отколкото за декември.

Средната месечна температура за декември 2018 г. в София е била +0,2 градуса, а година по-рано плюс 2,6 градуса. По-големият с почти 2,4 градуса студ е довел до по-голямо потребление. Междинно отчитане на общите топломери в абонатните станции на топлофикация показа, че към 20 декември


консумацията на топлинна енергия е била с 14% по-голяма.Потреблението се е вдигнало още през следващите 10 дни заради празниците и повечето почивни дни. От друга страна сметката е скочила още заради 16% по-високата цена на топлината, спрямо миналия отоплителен сезон.

Прогнозните месечни сметки са изчислени въз основа на миналогодишното потребление на конкретния потребител с коригиращ коефициент, който отчита по-високи или по-ниски външни температури и съответната на тях промяна в потреблението в блока.

При ежемесечен отчет на уредите върху радиаторите, сметката е реална, припомнят от „Топлофикация София“. Дружеството прави 3% отбивка от сумата за декември, ако клиентът я плати до 30 януари. Така за посочената по-горе 170 лева сметка за жилище в кв. „Лозенец“, абонатът ще плати с 5 лева по-малко, ако се вмести в срока.