В Пловдив отмениха забраната да не се гледа от прозорците и балконите церемонията по откриването на Европейската столица на културата 2019, съобщава бТВ.

Преди два дни сградите около булевард "Цар Борис Трети Обединител" осъмнаха с листовки, които забраняват излизането по балконите и снимането със светкавици. Това взриви социалните мрежи и възмути хората от квартала.

Ден по-късно се оказа, че служителите на Четвърто районно управление са се престарали и листовките бяха набързо премахнати от жилищните входове:

"Естествено, че всички, които живеят в непосредствена близост, ще могат да си го наблюдaват от жилищата, които са тяхна собственост, и които обитават", каза директорът на ОД МВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Докато на огромната сцена репетициите продължават, маскирани полицаи с автомати патрулират из пловдивската Главна. На 12 януари някои улици в района ще бъдат напълно блокирани и обитателите им няма да могат да паркират до домовете си. Блокадата ще продължи около 12 часа.

Затрудненият трафик и принудителното ходене пеша изнерви мнозина:

"Блокадата, която се получи в центъра, е вече повече от месец. Като някакви сравнения – мога да кажа, че миналата година бях особено щастлива да присъствам на откриването на Европейска столица на културата във Валета, Малта. И нещата там бяха решени по един много добър начин. Така, че по никакъв начин самите граждани не страдаха. Няколко сцени в самата вечер. През 40 минути се повтаряше програмата на всяка сцена", коментира художничката Антония Маринова.