Анкетното проучване на ПП АБВ, чиято цел е да определи нагласите на гражданите по ключови социални и политически въпроси, стартира от Варна. Сондажът ще се проведе сред 50 000 човека в цялата страна.
Освен на хартия, анкетата на АБВ вече е достъпна и онлайн, през официалната страница на партията: https://www.abv-alternativa.bg/photo/files/files/Anketa_2_1.pdf
Анкетата съдържа 11 въпроса, свързани с националната сигурност и енергийната политика, преодоляване на демографската криза.
Началото на кампанията даде председателят на ПП АБВ Румен Петков.
„Стартирането от Варна е въпрос на стратегическо разбиране и на уважение към варненци”, каза той.
В контекста на темата за национална сигурност, Румен Петков посочи, че това е тема особено актуална за Варна.
„Това е важно за Варна и въобще за черноморските ни общини, защото ние трябва да кажем, че на наша територия и в наша акватория е недопустимо да се разгръщат допълнителни военни континенти. Защото напрежението, което предизвиква безумното действие на президента на Украйна в Черноморския басейн, може да доведе до допълнително натягане и до пренатоварване на България, с което рискуваме да я направим обект”.
Председателят на ПП АБВ каза още, че партията настоя писмено пред правителството и пред Народното събрание на територията на страната ни да не се допуска разполагането на допълнителни военни контингенти.
Сред останалите въпроси, залегнали в анкетата на ПП АБВ, са България да инициира дебати за промяна на системата за европейска сигурност, за борба срещу двойните стандарти в ЕС, за сваляне на санкциите срещу Русия, за изграждане на АЕЦ „Белене”, за доставка на газ от Русия през страната ни и за възстановяване на двустранни търговски отношения с Азия, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка. АБВ разчита на нагласата на гражданите и по отношение на въвеждането на еднократна финансова помощ в размер на 30 000 лева за трето дете, нова данъчна политика с 5% ДДС за стоки от първа необходимост, въвеждане на необлагаем минимум до нивото на минималната работна заплата и промяна на държавното устройство и установяване на президентска република.