Астрономи са открили нов клас планети, на които има такова изобилие на съединенията, които съставят сапфирите и рубините, че могат да се бъдат истинска съкровищница, съобщава ScienceAlert, цитира nauka.offnews.bg.
Тези планети са тип суперземя - плътни планети като Земята и Марс, със състав, голяма част от който са скали, метал или тяхна комбинация, само че много по-големи, но все пак по-малки от Нептун.
Но тази група често обикаля около звездите си много, много по-близо от Земята. Това означава, че ако и сега са на орбита там, където са се образували, техният състав може да бъде много различен. Вместо желязо, подобно на Земята, те ще са богати на калций и алуминий.
Това от своя страна може да означава присъствието на рубини и сапфири, които са съставенни от минерала корунд - кристална форма на алуминиев оксид. Разновидности на корунда са скъпоценните камъни – сапфир (син), рубин (червен).
Тези изследвания на учени от университетите в Цюрих в Швейцария и Кеймбридж са публикувани в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Те идентифицират три планети, които може да са от този горещ тип суперземи. Това са:
HD 219134 b, разположенa само на 21 светлинни години в съзвездието Касиопея, с орбита от само 3 дни;
55 Cancri e, разположенa на 41 светлинни години, с орбита от само 18 часа; и
WASP-47 e, разположенa на 870 светлинни години, също и с 18-часова орбита.
"Това, което е вълнуващо, е, че тези обекти са напълно различни от повечето земни планети", обяснява Каролин Дорн (Caroline Dorn) от Университета в Цюрих.
Като начало плътността им ще бъде с 10-20% по-ниска от плътността на Земята и тъй като обикалят толкова близо до звездите, едва ли ще имат дебела атмосфера, поне не и на 55 Cancri e и Wasp-47 e - те са толкова горещи, че атмосферата им би изгоряла.
HD 219134 b е малко по-далеч, така че по-ниската му плътност може да бъде резултат от наличието на магмени океани, макар че изследователите не могат да установят окончателно дали магмените океани могат да имат този ефект.
"Може би [HD 219134 b] блести червено до синьо като рубините и сапфирите", разказва Дорн.