Късно снощи пътят Пампорово – Смолян беше отворен , но през деня десетки хора бяха блокирани за часове, без да знаят кога ще могат да преминат, съобщава bTV.

Ситуацията в областта започва да се нормализира след обилните валежи. Проходът Пампорово вече е отворен за преминаване, но само с вериги.

Бедствено: Затворени пътища и населени места без ток заради снега (ОБЗОР)
Благодарение на усилията на военните със специализирана техника проходът вчера в късния следобед беше отворен за поетапно преминаване.

Остава затворен прохода Превала за почистване, затворен е и пътят Пампорово – Стойките, както и пътят Смилян – Рудозем.

Инж. Дончо Атанасов, директор на АПИ, обясни, че проходът Пампорово е отворен от около 17 ч. в събота, отворен е и пътят от Пампорово към Смолян.

Все още има места без електричество, аварийни екипи и повече от 120 човека работят за отстраняване на аварията в областта. Доставени са и 10 генератора за електричество.

Най – тежка остава ситуацията в Доспат и Борино. Елин Радев, кмет на Доспат, обясни в предаването „Тази неделя” по bTV, че общината е в бедствено положение, тъй като повече от 40 часа няма ток. За три села това ще доведе до спиране и на водоподаването. Няма бедстващи хора. Пътят към Девин, Гоце Делчев и Пловдив е отворен.

Кметът Елин Радев обясни, че работи с областната управа и Пътната агенция за преодоляване на ситуацията. По думите му падналите дървета са съборили стълбове на далекопроводи и от там идва проблемът с електрозахранването. Пътищата в областта иначе вече са почистени от снега и са проходими.

Усложнена беше обстановката и в Благоевградско в събота. Днес пътят за Банско е изчистен до асфалт.

Много райони в Южна България са в капана на замита. Образуваха се свлачища в района на община Баните, които затрупаха коли и постройки. Хората призоваха институциите за помощ, за да се изградят подпорни стени, които да спрат свличането на кална маса. Има опасност и за къщите, в които вече има вода.

Кметът на общината обясни, че ситуацията продължава да бъде усложнена. През деня ще се разчистват улиците от падналите свлачища. Общината обаче е с оскъден бюджет и се разчита на междуведомствената комисия от Министерския съвет, която да помогне за възстановителните работи. Втори ден няма ток в три села в района.