Надзорният съвет на Здравната каса реши вчера, че от следващата година ще отпаднат стимулите за аптеките да продават скъпоструващи лекарства – по 2 лв. за обработването на документите. Аптеките нямат право на надценка за тези медикаменти.

Пациентите са изключително притеснени от това решение, каза в предаването „Тази сутрин” Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”. „Според тях се обслужват корпоративни интереси, за да могат определени вериги да вземат потока от пациенти. „Пациент с протокол за скъпоструващо лечение, като влезе във веригата, за която разбирам, че се е сговорила със зам.-министър Жени Начева, той ще си купи от тази верига и сироп за кашлица”, коментира Георгиева.

По думите на проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз въпросните 2 лв. не са били стимули или печалба, а е заплащане за дейност, която включва голям обем работа – от момента на поръчването на лекарството през съхраняването му, предоставянето на пациента, отчитането пред касата до получаването на парите обратно.

„И тези 2 лв. не са два лева, а сумата е 1,67 лв., защото се дължи ДДС върху тях”, уточни проф. Гетов.

И неговата прогноза е, че по-малките аптеки ще престанат да зареждат скъпи медикаменти.